

# CHICAGO AREA TRANSPORTATION STUDY

# BICYCLE AND PEDESTRIAN TASK FORCE

Wednesday, February 9, 2005 1:00 p.m. CATS Conference Room, Second floor 300 W. Adams, Chicago, IL 60606

### AGENDA

## 1. Introductions (1:00 p.m.)

Meeting participants will introduce themselves. Estimated Duration: 5 minutes. SUGGESTED ACTION: Information.

### 2. Approval of Meeting Notes from November 3, 2004 (1:05 p.m.)

Meeting notes for the subject meetings are included as Attachment 1. Estimated Duration: 5 minutes. SUGGESTED ACTION: Approval of meeting notes.

## 3. Task Force Membership. (1:10 p.m.)

Staff suggests an appointment to the Task Force. A memo with suggested appointment and a note regarding Council of Mayors participation is included as Attachment 2. Estimated Duration: 5 minutes.

SUGGESTED ACTION: Approval of new member.

### 4. Regional Pedestrian Safety Initiative (1:15 p.m.)

Staff has worked with agency representatives to develop a draft program of planning work for improving pedestrian safety. Two items need the Task Force's attention. First, a UWP request has been compiled for starting a new pedestrian safety initiative (Attachment 3). Second, a request (Attachment 4) has been drafted requesting that CATS request designation as a "lead city" in pedestrian safety. The "lead city" initiative is part of National Cooperative Highway Safety Program (NCHRP) project 17-18, which addresses emphasis areas in AASHTO's Strategic Highway Safety Plan. "Lead City" designation will facilitate technical assistance to be provided to the Chicago area in a program to improve pedestrian safety. **Estimated Duration:** 20 minutes.

**SUGGESTED ACTIONS:** (1) Review and concurrence regarding UWP proposal for a pedestrian safety initiative and (2) Recommendation to CATS Work Program Committee that CATS seek designation as a "Lead City" for pedestrian safety.

# 5. FY 2005 Bicycle and Pedestrian UWP Proposal (1:35 p.m.)

Staff will briefly discuss the continuing program of pedestrian and bicycle transportation planning submitted for the UWP process (Attachment 5). **Estimated Duration:** 10 minutes.

**SUGGESTED ACTION:** Review and concurrence regarding the UWP program for pedestrian and bicycle transportation planning.

# 6. Consortium to Lower Obesity in Chicago Children (CLOCC): Illinois Childhood Obesity Prevention Consensus Agenda. (1:45 p.m.)

CLOCC has been working with members of the Bicycle and Pedestrian Task Force to develop a comprehensive childhood obesity prevention agenda. CATS staff also participated in the development of the agenda. CLOCC seeks official endorsement of the consensus agenda. Staff suggests that the Bicycle and Pedestrian Task Force recommend CATS endorsement of the transportation item on the agenda, i.e., "Providing Safe Routes to Schools and Parks." See Attachment 6. Estimated Duration: 10 minutes.

**SUGGESTED ACTION:** Recommendation to CATS Work Program Committee for CATS endorsement of "Providing Safe Routes to Schools and Parks" on the CLOCC Illinois Childhood Obesity Consensus Agenda.

# 7. Soles and Spokes Training Workshops (1:55 p.m.)

Staff will update the Task Force regarding the Soles and Spokes Training Workshops. **Estimated Duration:** 5 minutes.

SUGGESTED ACTION: Information.

# 8. Palatine Willow Corridor Study (2:00 p.m.)

Staff will update the Task Force regarding the Palatine-Willow Corridor Study. Estimated Duration: 5 minutes SUGGESTED ACTION: Information.

### 9. Next Meeting (2:05)

A meeting is suggested for mid-April.

### 10. Adjourn (2:10)

Public comment is encouraged throughout the meeting. The chair will recognize non-task force members as appropriate. The chair will have the discretion to limit discussion if it becomes redundant or is irrelevant.

For more information, contact Tom Murtha at 312.793.3466 or at tmurtha@catsmpo.com